2010/04/20

all u need is love.

Love is nothing,
Without a kiss.
Love is everything,
When you feel like this.
Love is precious,
When they mean everything to you.
Love is painful,
When they're not with you.
Love is priceless,
The true kind can't be bought.
Love is life...
When it's all you've got.






днес се замислих. хората навсякъде по света питат най-различни въпроси, но съществуват няколко, които вълнуват човечеството от страшно много време. много мислители, философи, а дори и обикновени хора, са се опитвали не веднъж да дават компетентен или не отговор на тези въпроси. някои са се справили много добре и са казали истини, които са послужили за спасителен пояс за много хора. други, обаче, не са се справили толкова добре и техните отговори не веднъж са обърквали хората, които търсят отговора. каквото и да се отговоря, обаче, истината е една. най-истинския смисъл и най-искренния отговор на какъвто и да е въпрос се открива, когато самият ти го откриеш. не става просто да напишеш в гугъл 'къде да намеря щастието?' или 'какво прави човек щастлив?' или 'какъв е смисълът на живота?' и да ти излезе точен, верен отговор. повечето въпроси, над които размишлява човечеството от векове, са толкова индивидуални и толкова специфични за всеки човек, че не може да се даде един единствен отговор.

сега аз ще разсъждавам над въпроса 'какво е любов?' ... тълковното значение на думата 'любов' е:
1. Чувство на самоотвержена и силна привързаност към някого, основано на кръвно родство, приятелство, разбирателство. Майчина любов. Синовна любов. Любов към родината. Любовта между хората. Съпружеска любов. Умирам от любов. Гореща любов. Взаимна любов.
2. Склонност, пристрастие, предпочитание, привързаност към нещо. Любов към работата. Любов към музиката. Любов към природата.
Обяснявам се/обясня се в любов (на някого). Разкривам чувствата си (обикн. между мъж и жена).
Женя се по любов. Женя се заради любов към партньора си.

една дума от това определение ми направи впечатление. 'привързаност' ... нима да обичаш някого означава толкова много да си привързан към него, че да не можеш да живееш без него? че той е твоят въздух и както въздуха, така и човекът ти е необходим, за да продължиш да съществуваш? нима любовта е една необходимост, за да съществуваме?

всъщност, аз любовта я възприемам по-просто. никога не съм се опитвала да я възхвалям като в испанска романтична песен. винаги нещата при мен са стояли по-опростени, за да мога да ги разбирам. любовта за мен не е нещо, което можеш да научиш. да отвориш някоя книга и да прочетеш какво трябва да правиш. не можеш да се научиш на любов в училище. това се учи в живота. когато опитваш. когато експериментираш. когато си постоянен и всеки ден правиш някакво усилие, за да продължи да съществува любовта. когато почувстваш собственото си щастие в щастието на човека до теб. любовта е чувство. от където и да го погледем, както и да я тълкуваме, любовта си остава чувство. чувство, за което трябва да дадеш всичките си сили, защото знаеш, че накрая ще си струва. любовта не означава, че двама души трябва да виждат едно и също нещо, а че трябва да гледат в една и съща посока. любовта не е да чуваш другия какво говори, а да го слушаш какво говори. любовта е да чувстваш това, което чувства и другия.

любовта може да се разбира просто. от нас зависи дали ще я усложняваме допълнително или ще си я оставим такава каквато е.

No comments:

Post a Comment

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS