2013/01/09

"The Casual Vacancy" by J.K.Rowling: Review


"The Casual Vacancy" или ако искаме да бъдем по-точни "Вакантен пост" (както е българският вариант на заглавието) е новата книга от единствената и неповторима Роулинг. Книгата се описва от самата писателка като 'първата книга на Роулинг за възрастни'. И едва след като я прочетох, разбрах какво има в предвит тази удивителна писателка с това изречение.

Аз съм една от стотиците хиляди, които сме изживели детството си с магията на Хари Потър. Както всички знаем, Роулинг е причината нашите детски години да са пълни с магия и вълшебство. Хари присъстваше навсякъде около нас и когато настана време да се разделим с него в последния филм от поредицата, на всички нас ни беше ясно, че една много дълга част от нашия живот се затваря. Една вълшебно приказна страница се затваря.

И когато видях, че Роулинг издава нова книга, която (както вече поясних) е първата ѝ за възрастни, аз тайно се надявах, че тази книга ще разказва за живота на Хари и компания вече като пораснали. Да, ама не. "The Casual Vacancy" е всичко друго, но не и вълшебство. Тя е тайни в британското общество, тя е наркотици, тя е груб език, тя е секс. Нищо от това не съществуваше в безопасния свят на Хари. Книгата не бих казала, че ще се хареса от всички, тъй като за разлика от Хари не следва определен сюжет, в чийто край доброто побеждава злото. Книгата проследява обикновения живот на обикновените британци в едно обикновено британско градче. Те са обикновени хора – местният бакалин, който тъкмо ще отваря и кафене, лекарското семейство-индийци, работещ в печатница тарикат-неудачник, зам.-директор на училището с психична болест, майка-наркоманка от западнал квартал… Персонажите са разнообразни, но до един описани умело и със замах. А зад всеки от тези възрастни стоят истинските герои – техните деца – на различна възраст, но с обща неудовлетвореност от… ами, всичко, по тийнейджърски. Животът обаче на всички тези хора се преобръща, когато важен за града човек умира - местният активист, общински съветник, всеобщият любимец на половината град и трън в очите на другата половина – Бари Феърбрадър. Преплитат се съдби, преоткриват се истински важните неща, а връзките между различните слоеве на обществото, но и между хората, се описват по такъв ничин, че всеки един от нас се разпознава в някой от героите. Не очаквайте разделение на добри и лоши. Сред тези страници дишат пълнокръвни хора, които преследват своите амбиции и правят това, което считат за добро за себе си и (понякога) за семействата си. Всеки от тях вижда съперниците си като зли, непълноценни хора, които заслужават поражението си. Но може би това е самият чар на романа - не бива да забравяте, че вече не сме в сигурния свят на Хари!

Роулинг за пореден път успя да изненада читателите си и "The Casual Vacancy" е поредното доказателство, че писателката притежава уникален талант и всички ние можем да се смятаме за истински щастливци, че можем да се насладим на прекрасното и творчество.

„Човек няма как да не е очарован от умението, с което Роулинг извайва характери и преплита съдбите им.”
Кристофър Брукмайър, Дейли Телеграф
„Сърцераздирателно четиво  –  да прелистваш страниците на моменти е направо непоносимо, ала да оставиш книгата е още по-трудно.”
Дийпти Хайела, Асоушиейтид Прес
„...енергична, силно ангажирана история”
Съндей Експрес
Действието е увлекателно и динамично, героите оживяват пред очите ти, а наблюденията върху техните социални претенции са повече от ярки… едно дръзко и интригуващо литературно постижение.”
Съндей Телеграф
„Това е изкусен и прозорлив роман - ловко развита и мъдро завършена история. История, чрез която Роулинг експериментира с таланта си на разказвач.”
Иконъмист

No comments:

Post a Comment

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS